Wat is lymfoedeem

Lymfoedeem is een zwelling van een deel van het lichaam doordat lymfevocht zich ophoopt in de huid. Meest voorkomend in de armen en benen maar het kan ook in een ander deel van het lichaam voorkomen.

Lymfoedeem komt vaker voor dan men denkt en het wordt vaker later pas gediagnostiseerd. Lymfoedeem veroorzaakt in de regel weinig pijnklachten maar kan extreem oncomfortabel en zeer beperkend zijn voor de mobiliteit. Ongeveer 350.000 mensen in Nederland hebben een vorm van lymfoedeem. 

Lymfoedeem treedt op als er een probleem is in het lymfatisch systeem of het lymfstelsel dusdanig door andere structuren beïnvloed wordt dat het niet meer optimaal werkt. Het lymfstelsel is een onderdeel van het immuunsysteem, is verantwoordelijk voor het schoon houden van weefsels en zorgt voor balans in de waterhuishouding van het lichaam. Als het lymfstelsel niet goed werkt hoopt lymfevocht zich op in de weefsels en de huid. Het resultaat is zwelling van het aangedane gebied. Oedeem is een ander woord voor zwelling.

Lymfoedeem wordt beschreven als primair lymfoedeem en secundair lymfoedeem

Primair lymfoedeem kan zichtbaar aanwezig zijn vanaf de geboorte maar kan ook geactiveerd worden op het moment dat het lymfe stelsel faalt. Lymfoedeem kan zich ook ontwikkelen zonder aantoonbare redenen ongeacht de leeftijd. 

Secundair lymfoedeem is het resultaat van een probleem buiten het lymfestelsel dat de werking van het lymfestelsel in meer of mindere mate belemmerd. Oorzaken kunnen zijn: operatie, radiotherapie, blessure of infectie, gereduceerde mobiliteit, langdurige problemen aan de aders en kanker. Een bekend voorbeeld hiervan is de dikke arm na een borstkanker operatie. 

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon

© 2019 by LTA:NL                                                            Terms  and Conditions            Disclaimer           Cookies policy         Refunds and Returns